Ana Sayfa  |  Zeka Nedir ?  |  Zeka Oyunları  |  Zeka Oyuncakları  |  Hakkımızda  |  Yardım  |  İletişim
nerededir.com yeni kısa yolunuz
 
Optimizasyon Problemleri

Optimizasyon, bir problemde en iyisini bulmaktır.

Örneğin "9 taşı üst üste yerleştirdiğimizde, parçaların kendi başında ayakta durabileceği durumda, en fazla çıkabileceğimiz yükseklik nedir?" sorusunun cevabını bulabilmek için denemelerde bulunuruz. Parçaların fiziki özelliklerine baktığımızda uzun kenarlarını yukarı doğru yerleştirmeye çalışırız. Diğer yandan da parçaların tek başlarına ayakta durabilmeleri durumunu kontrol ederiz. İlk yerleşimin ardından, parçaları kaç kat yerleştirdiğimizi, parçaları karelere bölünmüş şekilde düşünerek sayarız.

Daha sonra yeni bir deneme yaparız, "Daha iyi bir sonuç var mıdır?" sorusunun cevabını ararız. Ve daha yükseğe çıkmak için yeni durumlar deneriz. En son gelinen noktada artık daha yüksek bir yapı yapılamayacağına kanaat getirdiğimizde skorumuzu alır, oyunu bırakırız, ve aile ortamı, arkadaşlar veya yarışma gibi durumlar için, diğer skorlarla elde ettiğimiz skorları karşılaştırabiliriz. En son elde ettiğimiz skor bizim optimum cevabımızdır, ancak sorunun optimum cevabı mıdır, bu karşılaştırma veya analiz ile mümkündür. Son elde ettiğimiz en iyi durum için bir kanıta ihtiyacımız vardır. Bu kanıt bir kağıda not veya fotoğraf şeklinde olabilir.

Sorular en yüksek, en büyük alanlı, en büyük çevreli şeklinde sorulabilir. Bu sorulara örnekler aşağıda verilmiştir. Örnek olarak verilen sonuçlar optimum sonuç değildir. Optimum sonuç bulunabilen en iyi sonuçtur.

  • 9 parçayı bahçenin çiti gibi kullanarak, en büyük boşluğa sahip bir bahçe tasarlayın. Bahçe çitinde çaprazdan da olsa boşluk kalmayacaktır, tüm parçalar en az 1 birim birbirine değmek zorundadır.

  • Sorunun farklı varyasyonları: 10. Parça olan platformu da dahil ederek soruyu çözelim. Soruyu kendi seçtiğimiz farklı gruptaki parçalarla da çözmeye çalışabiliriz. Örneğin Pinli parça dışındaki kalan 8 parça ile çözelim şeklinde.

  • 9 parçayı kullanarak, çaprazdan boşluk bırakmadan en büyük alanlı boşluğa sahip kare bir bahçe yapalım.
  • 9 parçayı kullanarak çaprazdan boşluk bırakmadan en büyük alanlı boşluğa sahip dikdörtgen bir bahçe yapalım.
  • 9 parçayı bahçenin çiti gibi kullanarak, en büyük boşluğa sahip bir bahçe tasarlayın. Ancak bu durumda bahçe çitini oluşturan parçalar köşeden değebilecek.
  • Bir masa kenarında oturduğumuzda, masanın bize bakan kenarını nehir kabul edelim. 9 parça ile bu nehir üzerine bir köprü yapılacak. İstenilen oluşturulacak köprü ile nehir arasında kalan boşluğun alanının en fazla olması. Elde edilebilecek en büyük alan kaç birimkaredir? Nasıl bir şekille?

  • "Verilen parçalarla boşluksuz bir küp yapılabilir mi? Neden?" şeklinde sorular da sorulabilir.
     
    Tetra Oyunu
    Genel Tanımı
    İki boyutlu ya da
    2D Tetra Oyunu
    3 Boyutlu
    Tetra Bulmacalar
    Parça Kaydırmaca
    Oyunları
    2-3-4 Kişilik
    Oyunlar(Aile Oyunları)
    Optimizasyon
    Problemleri
    Tetra Oyunu
    Kazanımları
    Çiçek Sudoku - Tetra - Penta - Pin Silindir - Ying Yang Silindir - Eşleştirmece - Pin Küp - Ayy Küp - Boyalı Küp - Mini Küp - Kareli Küp
    Sekizli Küp - Kule Oyunu - 4 Katlı Piramit - 5 Katlı Piramit - Apartmanlar Zeka Uyunları - çok küplüler zeka oyunu - Akıl Yürütme Kitabı
    Zeka Nedir ? - Zeka Oyunları - Zeka Oyuncakları - Hakkımızda - Yardım - İletişim
    SB İnternet Teknolojileri, Eğitim ve Eğlence Araçları
    Menekşe II Sokak No: 33 / 2 Kızılay / ANKARA
    +90 312 425 51 00 / +90 505 258 46 41 / bilgi@zekaoyuncaklari.com